C2C pazaryeri e-ihracat iş modeli, satıcılar ve site sahibi tarafından siteye yüklenmiş olan ürünlerin yurtdışına satılmasını sağlayan pazaryeri iş modelidir. Bu iş modelini kurgulayabilmek için aşağıdaki konuların planlanması gerekmektedir.
C2C pazaryeri e-ihracat iş modelini kurgularken karar verilmesi gereken konuların başında yabancı dilin nasıl kullanılacağı gelmektedir. Yabancı dil konusunda aşağıdaki birkaç seçenekten birisi projeye göre değerlendirilerek kullanılabilir;
1- Sitenin şablon dilinin hedef ülke diline çevrilmesi ve ürünlerin de hedef ülke dili ile siteye yüklenmesi;
Ürün isimleri ve açıklama bölümleri az sayıda ürün olan C2C pazaryeri e-ihracat sitelerinde tek tek yapılabilecektir. Daha yüksek adetli ürün yüklemeleri için ise satıcının ürün bilgilerinin bulunduğu Excel dosyasının yabancı dile çevrilmesi için Google çeviri sitesinde bulunan “Dökümanlar” bölümünden faydalanılabilmektedir. Satıcılar Excel dosyalarını Dökümanlar bölümünden sitenin diline çevirdikten sonra ürünlerini siteye yükleyebilirler. XML formatında yüklenecek ürünler için ise, öncelikle ilgili XML dosyası, sistemimizde bulunan XML dönüştürücü ile Excel formatına çevrilebilir ve bu dosya Google Dökümanlar bölümünden yabancı dile çevrildikten sonra siteye yüklenebilir. Daha detaylı bilgi için C2C pazaryeri e-ihracat videomuzu izleyebilirsiniz.
Sitenin tek bir hedef satış ülkesi olacaksa, sitenin varsayılan dili bu dil olarak tanımlanır ve site o dilde açılır. Eğer site birden çok ülkede farklı dillerle faaliyet gösterecekse, siteye giren ziyaretçinin IP’sini sistem algılar ve siteye giren ziyaretçinin ülkesinde kullanılan dilde site otomatik olarak açılır.
Hem dil şablonunun kullanıldığı, hem de ürünlerin hedef ülke dilinden siteye girildiği yöntemin, çok sayıda ürünün bulunduğu ve sürekli ürünlerin güncellenmesi gereken sitelerde kullanılması çok kolay olmayacaktır. Yüksek ürün adedinin bulunduğu sitelerde ise aşağıdaki yöntem kullanılmaktadır.
2- Sitenin şablon dilinin hedef ülke diline çevrilmesi ve Google çeviri özelliğinin sitede anlık ve parçalı olarak kullanılması;
Bu özellikte, yine sitenin şablon dili ihracat yapılacak ülkenin diline çevrilir ancak bu defa ürünler siteye Türkçe olarak yüklenir. Ziyaretçiler siteye girdiğinde sitenin şablon dili çevrilmiş olan yabancı dilde açılır. Site açılırken, bir taraftan sitedeki ürünlerin isimleri ve kategorileri otomatik olarak Google çeviri özelliği ile ilgili yabancı dile çevrilir. Daha fazla bilgi için Şablon dili ile parçalı Google çeviri özelliği videomuzu izleyebilirsiniz.
3- Google çeviri ile sitenin tüm bilgilerinin hedef ülke diline çevrilmesi;
Bu özelliğin kullanılması durumunda, sitenin şablon dili Türkçe olarak kalır ve siteye ürünler de Türkçe olarak aktarılır. Sitenin dili, sitenin üst kısmında bulunan bayraklara tıklanarak hedef ülke diline çevrilebilir. Bu bölümde Google’ın desteklemiş olduğu tüm diller kullanılabilmektedir. İstenmesi halinde, IP’ye göre ziyaretçinin bulunduğu ülke algılatabilir ve otomatik olarak bu dilde site açılabilmektedir. Google’ın desteklediği dilleri görmek için tıklayın.
Sitenin şablon dilinin hedef dile çevrilmesi durumunda, Google’ın otomatik çeviri yaptığı bölüm, ürün adı, açıklaması, özelliği gibi son derece sınırlı bir bölüm olarak kalmaktadır. Bu nedenle, müşteri çoğu zaman buradaki çeviriyi fark etmemektedir. 2020 yılı cirosu 72 milyar dolar civarında olan, Alibaba grubun perakende satış sitesi Aliexpress’te bile binlerce çeviri hatası bulunmaktadır. Sitenin yaptığı dev cirolara bakıldığında, müşteriler alım yaparken ürünlerin çeviri hatalarını dikkate almadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bazı örnekler aşağıdaki gibidir;
Hatta Aliexpress, şablon dilini de otomatik çevirdiği için ana sayfada dahi pek çok çeviri hatası bulunmaktadır. Bu kapsamda, sitenin şablon dilinin orijinal dil şablonu ile çevrilmesi ve ürün isim, açıklama, özellik ve seçeneklerinin Google çeviri tarafından otomatik olarak çevrilmesi en optimum çözüm olarak önermekteyiz.
C2C pazaryeri eihracat iş modelinde aşağıdaki teslimat yöntemlerinden birisi veya aynı anda birkaç kullanılabilmektedir.
1- Siparişlerin tek tek gönderimi;
Siteye yurtdışından gelen ziyaretçi, sitedeki bir veya daha fazla satıcıdan ürün satın alır. Her bir satıcı, sipariş verilen ürünleri hazırlar ve sitenin anlaşmalı kargo firmasına teslim eder. Bu teslimatta alıcı bilgileri müşteri bilgileri olur, satıcı bilgileri ise siteye ürünü yükleyen satıcı olur. Yurt dışı kargo entegrasyonlarında, Türkiye içi kargo entegrasyonlarından farklı API servisleri kullanılmaktadır. Farklı API servislerinin kullanılmasının yanında konşimento ve proforma invoice hazırlanması gerekmektedir. Bu nedenle, yurt içi kargo entegrasyonlarına göre entegrasyon süresi daha uzun olmaktadır. C2C pazaryeri e-ihracat iş modelinde, UPS ve PTS kargo firmaları ile e-ihracat iş modeline uygun olarak hazırlanmış C2C eihracat kargo entegrasyonu videomuzu izleyebilirsiniz.
2- Siparişlerin site sahibinin deposunda toplanması ve yurtdışına toplu bir şekilde ihraç edilmesi;
Satıcılar gelen siparişleri hazırlayarak, site sahibinin yurt içindeki deposuna, yine site sahibinin yurtiçinde anlaşmış olduğu bir kargo firması ile gönderirler. Site sahibi ürünleri deposunda toplayarak, toplu bir şekilde ihraç eder.
Bu şekilde yapılan ihracatlarda, ürünün müşteriye nihayi faturası site sahibi tarafından kesilir. Bu nedenle, ürünün bedelinin site sahibinin hesabına düşmesi gerekecektir. Site sahibi örnek olarak 100 USD’lik bir ürün için satıcıya 85 USD ödeme yapar. 85 USD’lik ödeme için de satıcı site sahibine ihraç kayıtlı fatura keser.
Sitedeki ihracat operasyonunun bu şekilde yapılması durumunda, paraşüt ile yapılan e-fatura entegrasyonu B2C iş modelinde çalıştırılır. Yani tüm faturalarda, faturayı hazırlayan site sahibi, alıcı ise ilgili siparişi veren müşteri olur.
Yine tahsilat kurumu entegrasyonu B2C iş modelinde yapılır ve ödemenin tamamı site sahibinin hesabına düşer. Site sahibi ödemeyi satıcılara havale/eft yaparak aktarır.
C2C e-ihracat iş modelinde siteye girilen ürünler, sitenin ana para birimi cinsinden girilmekte ve siteye giren kullanıcıların IP’si algılanarak, o ülkede kullanılan para birimi ile ürünler sitede gösterilmektedir. Hedef ülkelerin projenin hazırlanması aşamasında belirlenmesi ve teknik ekibimizin bu ülkelere göre gerekli çalışmaları yapması gerekmektedir. Yine kargo bedelleri sitenin ana para biriminden girilmekte ve sistem istenilen para birimine çevirerek sepette ve kasada kargo bedelini yansıtmaktadır.
C2C e-ihracat iş modelinde, anlaşma yapılan tahsilat kurumunun, tahsilat hizmeti verdiği ülkelere ürün satışı yapılabilmektedir. Bazı tahsilat kurumlarının örneğin Afganistan, Lübnan vs. bölgeler için tahsilat çözümleri bulunmadığı için bu bölgelere satış yapmak için farklı tahsilat kurumları kullanılması gerekebilmektedir. Yine tahsilat kurumları, örnek olarak Rusya’dan tahsilat alabilmekte ancak bu tahsilatı Rus Rublesi cinsinden değil de, USD veya EUR cinsinden alabilmektedir. Tahsil edilen tutar üzerinden yapılan kesintiler ve para dağılımındaki zorluklar açısından bu konu biraz daha detaylandırmak istiyoruz.
Türkiye’deki iyzico, paytr vb. pek çok tahsilat kurumu, yabancı para birimleri olarak sadece USD ve EUR cinsinden tahsilat yapabilmektedir. Eğer sitedeki satışlar bu para birimleri üzerinden yapılırsa, normal tahsilat aracılık komisyonuna ilave olarak artı %2,5 oranında kur riski, havale/eft komisyonu vb. giderler için komisyon kesintisi yapmaktadırlar.
Bu nedenle genellikle kullandığımız yapı, sitedeki ürünlerin satış yapılan ülkenin para biriminden göstermek ve kasada ödeme noktasına gelindiğinde, bu tutarı Merkez Bankası kurundan TL’ye çevirerek tahsilat yapma yönündedir. Örnek olarak müşteri ürün fiyatlarını Rus Rublesi, Azerbaycan Manatı, ABD doları vb. para birimden görür ancak ödeme noktasında tahsilat kurumu ilgili ürün tutarını TL cinsinden tahsil etmektedir. Böylelikle yukarıda bahsedilen %2,5 oranındaki yabancı para biriminden yapılan tahsilatlar için yapılacak kesintiden kurtulmuş oluruz.
Bazı e-ihracat siteleri, sipariş verilen ülkenin gümrük vergisi oranına göre satın alınan ürünün gümrük vergisini hesaplayarak site üzerinden tahsil etmekte ve gümrükleme işlemlerini kendisi yapmaktadır. Bazı eihracat siteleri ise gümrükte ürünün takılması durumunda bu işlemleri alıcıya bırakmaktadır. Alıcı isterse ürünü gümrüğe terk edebilir veya gümrük vergilerini ödeyerek ürünü teslim alabilir. C2C pazaryeri eihracat sitesi üzerinden gümrük vergilerinin de hesaplanması ve müşteriden alım işlemi sırasında tahsil edilmesini tercih edebilirsiniz. Bu durumda, sistemde her bir teslimat ülkesinin gümrük vergilerinin hesaplanması için ilave özellik eklenmesi gerekecektir.
İlk 4 maddede vermiş olduğumuz bilgiler, satıcıların tamamının Türkiye’de olduğu ve alıcıların tamamının bir ülkede olduğu C2C e-ihracat modeline yöneliktir. Bu bölümde ise biraz daha kompleks C2C e-ihracat modelleri hakkında bilgi vereceğiz.
1- Sitenin hem yurtdışına, hem Türkiye’ye satış yapması;
Bu iş modeli iki ayrı yapının içi içe olduğu iş modelleridir. Türkiye içi lokal C2C ve C2C eihracat projesi bir arada bulunmaktadır. Burada Türkiye içi teslimatlar için farklı, yurtdışı teslimatlar için farklı kargo firması ile çalışmak ve iki ayrı kargo entegrasyonu yapmak gerekmektedir. Yine yurtdışına gönderilecek ürünlerin, satıcı tarafından direkt yurtdışına mı gönderileceği, yoksa site sahibinin Türkiye’deki deposunda mı toplanıp toplu bir şekilde ihraç edileceği planlanmalıdır. Bu süreçlere göre faturaların kesilmesi, paranın B2C’mi C2C mi iş modeline göre dağıtılacağı netleştirilmelidir. Türkiye içi teslimatlar için C2C tahsilat modeline göre para dağılımını yapılması, yurtdışı teslimatlar için (eğer ürünler site sahibinin deposuna gönderiliyorsa) B2C iş modeline göre tahsilat yapılacak şekilde sistemi kurgulamak da mümkündür.
Yine paraşüt ile yapılan entegrasyonda, yurtiçinden sipariş alınması durumunda, site sahibi olarak satıcılara komisyon faturası kesilmesi için gerekli bilgilerin paraşüte düşürülmesi, yurtdışından sipariş alınması durumunda (eğer ürünler site sahibinin deposuna gönderiliyorsa) bu tür siparişler için ise paraşüte satıcı bilgisi yerine site sahibinin bilgilerinin gönderilmesi şeklinde geliştirmeler yapmak mümkündür.
2- Satıcıların hem Türkiye’de hem yurtdışında bulunması durumu (Türkiye’ye satış yapılması özelliği dahil)
Bu tür bir kurguda, 3 farklı yapı iç içe kullanılmaktadır. a) Türkiye içi lokal C2C, b) C2C e-ihracat c) Türkiye dışı lokal C2C yapısının aynı anda çalıştırılması gerekecektir. Bu kurgu algoritması en zor yazılan kurgudur ve yurtdışı lokal C2C sayısı arttıkça bir anlamda aliexpress benzeri bir yapı ortaya çıkmaktadır.
Bu yapının tahsilat ve kargo süreçlerini ayrıca ele almak gerekmektedir.
Türkiye’de bulunan tahsilat kurumları, sadece Türkiye’deki satıcılara ödeme yapmaktadır. Bu nedenle örnek olarak Azerbaycan’da bulunan satıcılar da siteye ürün yükleyeceklerse ve Azerbaycan’a ürün satacaklarsa, bu durumda Azerbaycan’daki satıcıların ödeme alabilmesi için Azerbaycan’da bulunan bir tahsilat kurumu ile sitenin entegre edilmesi gerekmektedir. Bu entegrasyon sonrasında da şöyle bir durum ortaya çıkmaktadır. Örnek olarak Azerbaycan’daki bir alıcı, sepetine iki ürün eklemiş olsun. Bu ürünlerden birisi Türkiye’deki satıcının yüklemiş olduğu ürün iken, diğer ürün Azerbaycan’daki satıcının ürünü olduğunu varsayalım. Bu durumda müşteri kasaya geldiğinde, Türkiye’deki satıcının ürününü satın alabilmesi için Türkiye’deki tahsilat kurumunun ekranından işlemi tamamlayıp, sonrasında Azerbaycan’taki satıcının ürününü almak için Azerbaycan’daki tahsilat kurumunun sistemi üzerinden ödeme yaparak alışverişi tamamlamalıdır. Aliexpress bu gibi bir durumda, ekran görüntüsünde görebileceğiniz üzere, sıralı ödeme yapılması yönünde bir yönlendirme yapmaktadır. Burada satıcıların ürünlerinin kasada gruplandırılması, sistemin hafızasında tutulması ve müşteriyi sırayla işlem yapması yönünde yönlendirmesi gibi gelişmiş algoritmaların yazılmasına ve farklı tahsilat sistemleri üzerinden tahsilatların yapılmasının sağlanması gerekecektir.
Bu yapı içerisinde tahsilat bölümü yukarıdaki gibi gerçekleştirilebilirken, Azerbaycan’daki satıcının almış olduğu siparişi Azerbaycan’daki alıcıya göndermesi için de yine Azerbaycan içerisinde faaliyet gösteren bir kargo firması ile sistemin entegre edilmesi ve süreçlerin takip edilmesi gerekecektir.
Yukarıda belirtilen 3 ayrı C2C modeli için, sistemde bulunan statülere ilave olarak “Ürün Aktarma Merkezine Gönderildi”, “Yurtdışı Transfer Başladı”, “Teslimat Ülkesine Vardı” vb. statüler oluşturulmalı ve bu statüler siparişin Türkiye’den Türkiye’ye, Türkiye’den yurtdışına, Türkiye’den site sahibinin deposuna, yurtdışından yurtdışına gönderimi varyasyonlarına göre oluşturulmalıdır.
Sitenin şablon dilinin yabancı bir dilde hazırlanması ile Google çeviri özelliğinin sadece ürün adı, açıklaması, seçenek, özellik, sepete eklenen ürünün adı, kasada ürünün adı bölümlerinde kullanılması hakkında bilgiler içermektedir.
C2C pazaryeri eihracat iş modelinde, ziyaretçinin IP adresinin algılanarak sitenin Google çeviri ile desteklenerek bu dilde otomatik olarak açılması, sitenin tamamının çevrilmesi veya ürün adı, açıklaması, özelliği seçeneği, sepete eklenen ürün bilgileri, kasa bölümünde ürün bilgileri gibi bölümlerin google çeviri ile otomatik olarak çevrilmesi özellikleri hakkında detaylı bilgileri bu videoda bulabilirsiniz.
Softomi C2C E-ihracat pazaryeri yazılımı, UPS ve PTS Kargo Entegrasyonu, satıcıların kargo firmasını seçmesi, barkod, konşimento ve proforma invoice çıkarılması ve mikro c2c eihracatta kargo işlemleri hakkında bilgiler bulunmaktadır.
Demomuzu Hemen İnceleyin!
WhatsApp iletişim için yazılım danışmanımızın adına tıklayarak iletişimi başlatabilirsiniz.