C2C Pazaryeri Sitesi Sıfırdan Yazdırma Maliyeti Ne Kadardır?
C2C Pazaryeri Sitesi Yazılım Maliyeti ve Planlama Süreçleri
Trenyol veya veya n11 gibi gelişmiş özelliklere sahip bir pazaryeri sitesinin sıfırdan yazılması için minimum aşağıdaki bilgi ve donamına sahip bir yazılım ekibine ihtiyaç duyulmaktadır.
- 1 adet Planlama Müdürü; Bu kişinin, C2C pazaryeri sitesinin tüm özelliklerini ve ihtiyaçlarını çok iyi düzeyde bilen ve aynı zamanda yazılım bilgisine sahip olması gerekmektedir. Yazılım dilinin PHP, Laravel, asp.net, Java vs. olmasına da bu kişi karar verebilir. Söz konusu kişi aşağıdaki yazılım ekibini oluşturmak için çeşitli IK platformlarında poziyonla ilgili bilgi verir ve adaylarla mülakat yapar, bu sürecin tamamlanması ortamala 2-3 ayı bulacaktır.
İhtiyaç duyulan diğer personeller aşağıdaki gibidir;
- 2 adet Senior Backend Yazılımcı,
- 2 adet Middle Backend Yazılımcı,
- 2 Senior Frontend Yazılımcı,
- 1 adet Middle Frontend yazılımcı,
- 2 adet Senior IOS Uygulama Geliştirici
- 2 adet Senior Android Uygulama Geliştirici
- 1 adet Senior veritabanı uzmanı
- 1 adet Middle veritabanı uzmanı
- 1 adet Senior sunucu uzmanı
- 1 adet Middle Test Uzmanı
Aylık Toplam Personel Gideri Ne Kadardır?
Yazılımcıların aylık maaş giderleri yaklaşık olarak aşağıdaki gibi olacaktır: (2021 Ocak Ayı itibariyle)
(Not: Tüm hesaplamalar https://net-brut.com/ sitesinden yapılmıştır. İşveren payı 12’ye bölünerek personelin aylık maaşı hesaplanmıştır. İlk hesaplamanın ekran görüntüsü paylaşılmıştır. Diğer hesaplamalar da aynı şekilde yapılmıştır.)
Sektörde 1 senior yazılımcı maaşı 10.000 TL+SGK primi= 17.872 TL civarındadır. http://prntscr.com/10ydubm
Proje için 10 adet senior yazılımcıya ihtiyaç duyulduğundan, senior seviyedeki yazılımcıların aylık toplam maaşı 178.720 TL olacaktır.
Sektörde 1 Middle yazılımcı maaşı ortalama 7.500 TL+SGK primi= 13.110 TL’dir.
Proje için 5 adet middle seviyede yazılımcıya ihtiyaç duyulduğundan, middle seviyedeki yazılımcıların aylık toplam maaşı 65.550 TL olacaktır.
Proje müdürünün ise ortalama maaşı 15.000 TL+SGK primi= 28.180 TL olacaktır.
Toplam aylık personel gideri 272.450 TL civarında tutacaktır.
Ekibin toplamda 1 yıl çalışarak bu yazılım hazırlayacağı düşünüldüğünde toplam personel maliyeti 3.2 milyon TL yapmaktadır.
Bu personellerin bir kısmı (örneğin IOS android uzmanı, sunucu uzmanı ve test uzmanlarını) 4-5.’inci aydan itibaren işe alındığı düşünüldüğünde personel maliyeti 2 milyon TL seviyelerine düşecektir.
Personel masrafları dışında ofis kirası, bilgisayar, masa, koltuk vs. demirbaşların alımı, yazılım geliştirme platformlarının alınması, sunucu maliyetleri, elektrik, su, doğalgaz, internet, telefon vs diğer genel yönetim giderleri de hesaplandığında yatırım maliyeti minimum 3 milyon TL’yi bulmaktadır.
Bir yazılımın tam olarak hazır olması için minimum birkaç ay boyunca en azından 40-50 satıcının ürünlerini yüklemesi ve güncellemesi, en azından birkaç yüz gerçek siparişin alınması, tüm kargolarla sipariş gönderim, iade süreçleri süreçlerinin canlı olarak gözlenmesi, tahsilat kurumları ile komisyon hesaplama ve para dağılım süreçlerinin izlenmesi, üyelik paketleri, reklam paketleri, raporlama bölümleri gibi bölümlerin izlenmesi, cacheleme sistemleri ile sunucu performansının ölçümlenmesi ve farklı sunucu yazılımlarının oluşturulması ile ortaya çıkacak tüm hata ve eksikliklerin giderilmesi gerekecektir. Tüm bu geliştirmelerin yapılması sonrasında ise daha büyük reklam harcamaları yapılarak yüksek hacimli ziyaretçilerin siteye gelmesi sağlanabilir.
Pek çok girişimcinin 5 milyon TL gibi bir yazılım maliyetini gözden çıkarsa bile maalesef yazılım çalışmalarını sonuçlandıramadan projeyi yarıda bıraktığı bilinmektedir.
Projenin yarıda kalmasının en önemli sebepleri; planlama yanlışlıkları, yazılımcı değişiklikleri nedeniyle oluşan know-how’ın ciddi oranda azalması ve sil baştan yapılması gerekliliğidir. Bu nedenle, yazılım ekibinde yukarıda verilen rakamların üzerinde sürekli fazla personel bulundurulmalı, bu personellerin projenin diğer bölümlerini de en azından o bölümü kodlayan yazılımcının işten ayrılması durumunda devam ettirecek düzeyde biliyor olması gerekmektedir. Bu da personel maliyetini ciddi oranda artıran bir faktördür.
Bir yıl çalışan bir personelin, bir brüt maaşı kadar tazminat haklarının bulunduğu unutulmamalıdır. 1-1,5 yılın sonunda iş veren, yazılımın tamamlanmayacağını anlayarak projeye son vermek istediğinde, 15 kişilik ekibin yarısının devam ettiği varsayımıyla projenin başından beri çalışan 7-8 kişiye birer brüt maaş tazminat ödeyecektir.
Trendyol gibi bir site kurma maliyeti, öngörülenin çok daha üstünde olabilmektedir. Bu nedenle, girişimcilerin tüm değişkenleri dikkatle değerlendirmesi ve ona göre yatırım kararı vermesini önermekteyiz.