Trendyol Gibi Site Kurmak | N11 Benzeri Site Kurmak | C2C Pazaryeri Site Kurmak
0 (212) 212 10 34

Blog

Trendyol Gibi Site Kurmak | n11 Gibi Bir Site Kurmak

1- Trendyol Gibi Site Kurmak / N11 Benzeri Bir Pazaryeri Sitesi Kurmak

Trendyol gibi site kurmak veya benzer altyapıya sahip N11, Hepsiburada, yemeksepeti, Sahibinden, Amazon, Alibaba, Airbnb, Letgo, Dolap ve daha pek çok bilinen alışveriş sitesinin iş modeli C2C adı verilen pazaryeri iş modelidir. C2C kelimesinin İngilizce açılımı “Consumer to Consumer” dur ve  Türkçesi ise “Tüketiciden Tüketiciye” satış olarak çevrilmektedir.

Tüketiciden Tüketiciye satış olarak Türkçe’ye çevrilmekle birlikte bu tür pazaryeri sitelerinde bireysel satıcılardan çok, vergi levhası buluna firmalar ürün yükleyerek satışını yapmaktadır.

Trendyol, N11 ve diğer pazaryeri sitelerinin ana gelir kalemi, yapılan alışverişler üzerinden elde ettiği komisyon gelirleridir. Bu gelire ilave olarak satıcılara ürün listeleme paketi ve reklam paketi satarak da ilave gelirler elde edilmektedir.

2- Neden Trendyol Gibi Site Kurmak?

Türkiye’de büyüyen eticaret sektörünün her dönem farklı bir lideri olmuştur. Bu da eticaret alanında doğru adımları adan, doğru stratejileri belirleyen ve buna uygun yatırım yapan sitelerin, pazar liderliğini eline geçirmesinin önünde hiçbir engel bulunmadığını gösteriyor.

Bununla birlikte Türkiye’deki perakende alışverişin sadece %5 civarının internet üzerinden yapıldığı ve bu oranın Avrupa Birliğindeki ülkelerde %10 civarında olduğu göz önündü bulundurulduğunda, Türkiye’de yakın zamanda eticaret cirolarının 2 katına çıkabileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu nedenle pek çok Dünya devi eticaret firması ve yatırımcılar Türkiye’deki eticaret sitelerine yatırım yapmaktadır. Bunun yanında pek çok yeni C2C pazaryeri sitesi, büyüyecek olan pazardan payını almak için çalışmalar yapmaktadır.

  • Bilindiği üzere Türkiye’de ilk kurulan eticaret sitelerinin başında hepsiburada.com’ gelmektedir. hepsiburada.com 1998 yılında kurulmuştur. 2020 yılı cirosu yaklaşık 6 milyar TL’dir.
  • Trendyol ise hepsiburada’dan tam 11 yıl sonra, 2009 yılında kurulmuştur ve trendyol’un da 2020 yılı cirosu da yaklaşık 6 milyar TL’dir.
  • 2013 yılında kurulan n11’in 2020 yılında elde ettiği ciro 5 milyar TL civarındayken, 2001 yılında kurulan gittigidiyor’un cirosu 4 milyar TL civarındadır.
  • Trendyol alibaba tarafından 2018 yılında satın alınmışken, gittigidiyor 2011 yılında ebay tarafından satın alınmıştır.

Görülebileceği üzere, firmaların kuruluş yılları veya Dünya’daki dev firmalarca satın alınmaları ile 2020 yılında yaptıkları satışlar arasında herhangi bir bağ kurmak mümkün değildir. Ancak 2018 yılında alibaba’nın satın alması ve eticaret deneyimini trendyol’a aktararak müthiş bir ivmeyle trendyol’un büyümesi nedeniyle c2c site kurmak isteyen girişimciler, trendyol gibi site kurmak için araştırmalar yapmaktalardır.

3- Trendyol Neyi Daha İyi Yapıyor?

Pazaryeri siteleri arasında karşılaştırma yaparken, net bir şekilde şunu daha iyi yaptığı için daha başarılı demek çok zordur. Ancak bazı veriler vardır ki en azından kullanıcı deneyimi açısından gösterge niteliği taşımaktadır.

Türkiye’nin önde gelen pazaryerlerinde kullanıcılar ne kadar zaman geçiriyor, kaç sayfa dolaşıyor gibi veriler Trendyol’un satış başarının göstergesi niteliğindedir.

İlgili değerler 23 Mayıs 2021 tarihi itibariyle aşağıdaki gibidir;

Site Adı              Bir Ziyaretçinin Günlük Sitede Geçirdiği Süre                         Bir Ziyaretçinin Kaç Sayfa Dolaştığı

Sahibinden                                           13:60 Dakika                                                                                      17.60 Sayfa

Trendyol                                                13:06 Dakika                                                                                      11.30 Sayfa

Ali Express                                             9:60 Dakika                                                                                        8.41 Sayfa

Yemek Sepeti                                         9:34 Dakika                                                                                        6.91 Sayfa

Hepsiburada                                          7:52 Dakika                                                                                         6.70 Sayfa

Çiçek Sepeti                                          7:40 Dakika                                                                                         4.85 Sayfa

N11                                                        7:33 Dakika                                                                                         6.06 Sayfa

Gittigidiyor (kapandı*)                           5:38 Dakika                                                                                         5.45 Sayfa

(*) Temmuz 2022 tarihi itibariyle düzenleme; gittigidiyor.com Temmuz 2022 tarihinde birkaç ay içerisinde operasyonlarına son vereceğini  duyurmuştur. Bizim hazırlamış olduğumuz makale ise 2020 mayıs ayında kaleme alınmış olup, ziyaretçi adedi, ziyaretçilerin sayfada geçirdiği süre ve sayfa adedine bakıldığında işlerin kötüye gittiği sinyalini o tarihlerde veriyordu. gittigidiyor.com yorumlarımızı bir kez daha haklı çıkardı. Bir sitenin ne kadar eski olduğu veya ortağının kim olduğunun önemi olmadığı, önemli olan işe konsantre olmak ve bir ay öncesine göre daha iyi sonuçlar elde etmek olduğunu bir kez daha teyit etmiş oldu. 

Yukarıdaki verilerden de açıkça görülebileceği üzere trendyol, kendi kulvarındaki pazaryeri sitelerine göre siteye gelen ziyaretçiyi sitede çok daha fazla tutuyor ve çok daha fazla sayfa dolaştırabiliyor.

Sektördeki genel algı trendyol’un diğer pazaryeri sitelerine göre çok daha fazla reklam verdiği ve bu nedenle cirosunun yüksek olduğu yönündedir. Evet belki trendyol rakiplerine göre çok daha fazla reklam harcaması yaparak siteye çok daha fazla ziyaretçi çekiyor olabilir ancak gelen ziyaretçilerin sitede kalma sürelerinin rakiplerine göre açık ara yüksek olması, trendyolun site yapısının, kategori yapısının, ürünler arasındaki bağların, görsel kalitesinin ve diğer unsurların rakip sitelere göre çok daha iyi organize edilmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Bu da bir pazaryeri sitesinin başarılı olması için tasarım ve diğer özelliklerinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

4- Trendyol Gibi Bir Site Kurma Maliyeti Ne Kadardır?

Trendyol gibi site kurmak veya n11 gibi bir siteyi sıfırdan yazmak hem çok maliyetli hem de çok uzun zaman alacak bir süreçtir. Trendyol gibi bir site kurma maliyeti yaklaşık 3-4 milyon TL civarındadır. Hazırlanma süresi ise 1-1,15 yılı bulmaktadır. Bu maliyetin nasıl hesaplandığını incelemek için Sıfırdan C2C Pazaryeri Yazılımı Yazdırma Maliyeti adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

5- Neden Softomi Yazılımı Tercih Edeyim?

Uzun süren yazılım geliştirme süreçleri ve yüksek yatırım bütçelerine katlanmak yerine, daha önce hazırlanmış ve kullanıcı deneyimleri tamamlanmış bir yazılımı almak ve zaman içerisinde geliştirmek çok daha az riskli olmakla birlikte başarı oranı çok daha yüksektir. Trendyol gibi site kurmak isteyen pek çok girişimci, bu nedenle yüzlerce müşterimiz tarafından tecrübe edilmiş ve yıllardır müşteri ihtiyaçlarına göre geliştirilen Softomi C2C pazaryeri yazılımını tercih etmektedir.

Softomi yazılım, 2013 yılından beri eticaret yazılımı geliştiren, sektörün öncü yazılım firmalarındandır. Softomi, yıllar içerisinde edinmiş olduğu tecrübesi ve kullanıcıların geri bildirimleri ile her geçen gün yazılımına ilave özellikler eklemeye devam etmektedir.

Softomi yazılım, Türkiye’de sadece C2C pazaryeri yazılımı geliştiren tek firmadır. Bu nedenle, en yakın rakiplerine göre ilave 15+ özellik geliştirmiştir.

Yine Softomi, Türkiye’nin en gelişmiş C2C e-ihracat yazılımına sahiptir. C2C E-ihracat menüsü altında geliştirmiş olduğumuz yazılımın bazı özelliklerini izleyebilirsiniz.

Softomi, 7.3 milyon ürünlü test sitesi yapabilen Türkiye’deki tek yazılım firmasıdır. Projenizi başlarken de, büyürken de, yurtdışına açılmak isterseniz de Softomi yazılımla yolunuza ara vermeden hızlı bir şekilde devam edebilirsiniz.

Bu kapsamda, geliştirmiş olduğumuz yazılımının teknik özelliklerini, C2C pazaryeri eğitim videolarımızı izleyerek inceleyebilirsiniz.

C2C pazaryeri sitesi kurmak için Softomi C2C full site paketlerimizi inceleyebilir ve en doğru kararı verebilirsiniz.

Aşağıdaki demo formundaki bilgileri doldurarak yazılımınızı hemen inceleyebilirsiniz.

Trendol veya N11 gibi site kurmak hakkında daha fazla bilgi almak için 0212 212 10 34 numaralı telefondan yazılım danışmanlarımızla hemen görüşebilir, projenizle ilgili danışmanlık hizmetimizden ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz.

C2C Demo Talebi

    Demomuzu Hemen İnceleyin!

      ×

      Softomi'ye Hoş Geldiniz.

      WhatsApp iletişim için yazılım danışmanımızın adına tıklayarak iletişimi başlatabilirsiniz.

      × Sorunuz mu var?